Dziś proponuję bezmięsne aczkolwiek bardzo smaczne i syte danie. Naleśniki wypełnione brokułowym farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i ryżem. Wspaniale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Polecam :)
Naleśniki:
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
Farsz;
brokuł
6-8 suszonych pomidorów
1/2 woreczka ugotowanego ryżu
10 dag startego sera
sól i pieprz do smaku
szczypta suszonych pomidorów z chilli i czosnkiem
Sos czosnkowy:
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
rozgnieciony ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Panierka;
jajko
bułka tarta
2 łyżki otrąb orkiszowych
Brokuła dzielę na różyczki i gotuję w osolonym wrzątku 6 minut. Odcedzam i studzę.
Składniki na naleśniki miksuję i odstawiam na kilka minut.
Brokuła rozgniatam widelcem (można użyć malaksera). Mieszam z ugotowanym ryżem, pokrojonymi pomidorami i startym serem. Doprawiam do smaku.
Smażę naleśniki. Nakładam porcję farszu i zawijam w krokiety.
Panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażę z każdej strony na złoty kolor.
Podaję z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz